Έχουμε κοινή καταγωγή με τους χιμπατζήδες;

eccehomo

  Με τη ανακάλυψή του λοιπόν ο Δαρβίνος μπορεί να βοήθησε την επιστημονική κοινότητα, παράλληλα όμως δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, και νέες διχογνωμίες, τόσο για το αν ο άνθρωπος μπορεί να είναι απόγονος των πιθήκων, όσο και για το αν πράγματι είναι. Στο ερώτημα ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι απαντά ή ίδια η υπόσταση της θεωρίας της εξέλιξης. Αν δεν το ισχυριζόταν δεν θα υπήρχε και η θεωρία της εξέλιξης.

  Τα ευρήματα όμως των απολιθωμάτων αφήνουν ένα τεράστιο χρονικό κενό και είναι το κρισιμότερο στην θεωρία της εξέλιξης. Αυτό το κενό περιλαμβάνει τα εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια που μεσολάβησαν από τον πίθηκο που περπατούσε στα τέσσερα με το ανθρωπόμορφο πίθηκο που στεκόταν όρθιος.

   Όταν το 1974 βρέθηκε ο σκελετός της Λούση, του πρώτου ανθρωπόμορφου πιθήκου που έμοιαζε σε πολλά τον σημερινό άνθρωπο (που σημειωτέον ήταν και το τελευταίο εύρημα των προ Homo ανθρωποειδών), μπόρεσαν οι επιστήμονες να ατενίσουν τον χρονικό ορίζοντα και να δούνε πότε έκανε τα πρώτα του βήματα το θηλαστικό που αργότερα θα μετεξελισσόταν στον σύγχρονο άνθρωπο.

   Ένα νέο κενό όμως προέκυψε από αυτή την τόσο σημαντική ανακάλυψη. Μπορεί ο Ντόναλντ Γιόχανσον όταν βρήκε τον σκελετό της Λούση να τραγούδησε από τη χαρά του το “Lusy in the sky with diamondsBeatles, (εξ ου και το όνομα) σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να καταλάβει το τι φουρτούνες άναψε για την επιστημονική κοινότητα.

   Δεν είναι λίγοι αυτοί που παρακαλάνε, ακόμη και σήμερα, η Λούση να εμφανίστηκε, σαν πλάσμα,  μερικά εκατομμύρια χρόνια πιο πριν, καθώς τα ευρήματα αφήνουν ένα τεράστιο κενό από τους υποτιθέμενους κοινούς προγόνους χιμπατζήδων και ανθρώπων που ήταν ο Προκόνσουλ.

  Οι Προκόνσουλ εμφανίστηκαν πριν από 18 εκατομμύρια χρόνια, ενώ η Λούση πριν από μόλις τρία. Η παράλληλη εξελικτική πορεία μεταξύ χιμπατζήδων και Homo δεν υπάρχει, κι ούτε αρμόζει στη θεωρία της εξέλιξης να εμφανίζεται ξαφνικά η Λούση πριν 3 εκατομμύρια χρόνια ενώ οι απευθείας πρόγονοί της πριν 18 εκατομμύρια χρόνια. Δεν μπορεί επί 15 εκατομμύρια χρόνια (που είναι η διαφορά μεταξύ του Προκόνσουλ και Λούση) να σκαρφάλωνε στα δέντρα και να περπατούσε στα τέσσερα και ξαφνικά πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια να αποφάσισε να περπατήσει και να αποκτήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά.

   Παρόλα αυτά ακόμη μία ανακάλυψη ήρθε για να μπει ανάμεσα στη Λούσυ και τους Προκόνσουλ, αυτή του Ardipithecus Ramidus για να φέρει ακόμη ένα εκατομμύριο χρόνια πιο κοντά τα ανθρωποειδή με τους χιμπατζήδες καθώς μπόρεσε να περπατήσει όρθιος. Αλλά και πάλι το κενό μεταξύ του Ardipithecus Ramidus και των Προκόνσουλ είναι πολύ μεγάλο και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια απάντηση για  να το γεμίσει. Κι έτσι το ερώτημα παραμένει, έχουμε κοινή καταγωγή με τους χιμπατζήδες;

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: